Zdrowa chałwa

HomeHandel

Zdrowa chałwa

Gadżety personalizowane – dlaczego są warte uwagi?
Uszczelki gumowe – kiedy wymienić i jak je dobrać?
Jak w łatwy sposób zaoszczędzić na zakupach?

Chałwa to rodzaj słodkości, po który sięga coraz więcej osób. W Polsce jest niezwykle popularna jako przekąska do kawy. W innych krajach jest ona jednak przekąską podawaną do białego wina. Co więcej, w greckich sklepach nie znajdziemy jej na półce obok czekolady, ale obok oliwek i serów. Chałwa może być przygotowana z różnego rodzaju nasion. W sklepie Pi-nutshttps://sklep.pi-nuts.eu/kategoria-produktu/chalwa/ znajdziesz m.in. chałwę pistacjową, waniliową, kakaową oraz z orzechami laskowymi. W Grecji możemy spotkać się natomiast również z odmianami chałwy z kaszy manny, bakalii, miodu oraz masła. Chałwę można przygotować także z soczewicy i fasoli.

Różni się ona także pod względem konsystencji – może być krucha, kremowa lub ciągnąca. Podstawowymi składnikami chałwy są miód oraz nasiona. Dodaje się do niej również orzechy, kakao, pistacje, ziarna słonecznika, wanilię, skórkę pomarańczy czy czekoladę.

Właściwości chałwy.

Chałwa dostarcza do organizmu całą gamę witamin:

  • Witaminę A. Dba ona o wzrok oraz dobry stan skó
  • Witamina B. Jest ona odpowiedzialna za sprawne funkcjonowanie mięśni oraz układu nerwowego.
  • Witaminę E. Jest to tzw. witamina młodości. Wspomaga ona pracę układu odpornościowego.
  • Witaminę H, czyli B7. Dba ona o wygląd paznokci, włosów i skóry oraz bierze udział w produkcji hemoglobiny.
  • Witaminę T.  Uczestniczy ona w produkcji płytek krwi.

Prozdrowotne właściwości chałwy wynikają również z obecności w niej kwasu linolowego, który występuje w nasionach sezamu. Jego zadaniem jest utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu w organizmie. Co za tym idzie, chałwa przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia oraz serca.

Ponadto, w chałwie znajdziemy także magnez, proteiny oraz wapń w ilości większej niż w mleku.

Wartości odżywcze chałwy.

Chałwa jest jednak niestety kaloryczna. W 100 g chałwy znajduje się od 400 do 700 kcal. Chałwy dostępne sklepach ze zdrową żywnością nie zawierają jednak cukru, co znacznie obniża ich kaloryczność.

Chałwa – do jakich potraw wykorzystać?

Ze względu na swoją słodycz, jest ona najczęściej wykorzystywana do deserów. Przykładami takich deserów są: sernik chałwowy, mazurek chałwowy z granatem, chałwowiec oraz szybki deser truflowo – chałwowy. Chałwę w niewielkiej ilości można także dodać do sosów obiadowych, aby nieco osłodzić ich smak. Będzie ona także doskonałym zastępcą kakao – wystarczy, że podgrzejesz ją na wrzącej wodzie do rozpuszczenia i połączysz z ciepłym mlekiem.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 1