Wpływ beczek na smak whisky

HomeHandel

Wpływ beczek na smak whisky

Podstawowa odzież jeździecka
Komputer nurkowy – wyposażenie obowiązkowe każdego nurka
Kurier DHL – jak nadać przesyłkę?

Wybór odpowiedniej beczki to kluczowy czynnik, który ma ogromny wpływ na finalny smak i aromat whisky. W poniższym tekście zajmiemy się tematem wpływu beczek na smak whisky, z głównym naciskiem na trunki marki Benriach, która słynie z różnorodności casków dla swoich trunków.

Whisky to trunek, który budzi ogromne zainteresowanie i stał się pasją wielu miłośników na całym świecie. Jednak to, co sprawia, że każda whisky jest wyjątkowa, to nie tylko jej destylacja czy region pochodzenia, ale również leżakowanie. Znaczenie ma okres przechowywania oraz rodzaj beczek i stopień ich wypalenia. Te najmniej wypalone dadzą łagodny smak. Beczki odpowiadają zatem za unikalne profile smakowe whisky.

Czym są caski i jak wpływają na smak whisky?

Caski są ważnym elementem procesu produkcji whisky, a wybór odpowiedniego rodzaju beczki oraz czas dojrzewania ma ogromny wpływ na finalny produkt. Na rynku można spotkać różne rodzaje beczek, takie jak beczki po bourbonie, sherry, porto czy innych alkoholach, które dodają swoje unikalne cechy do whisky.

Leżakowanie w beczkach to proces, który nadaje whisky jej wyjątkowy charakter. Beczki są najczęściej wykonane z dębu – to w nich whisky dojrzewa przez wiele lat. To właśnie w trakcie tego procesu zachodzi wiele reakcji chemicznych między alkoholem a drewnem, które nadają trunkowi bogaty smak, aromat oraz barwę – pełny charakter.

Magazyn 13 – skarbiec i dziedzictwo marki Benriach

Benriach posiada eklektyczną kolekcję beczek do leżakowania i maturacji whisky ze Speyside. Magazyn nr 13, bo o nim mowa, to najstarszy magazyn typu dunnage, który powstał razem z całą destylarnią, czyli w 1898 roku. 

W magazynach marki znajduje się niezwykły zestaw beczek dębowych, który stanowi fenomen w całej Szkocji. Są to tzw. „śpiące królewny” czy „klejnoty” – kolekcja stale się poszerza, gdyż znawcy tematu wyszukują kolejne i transportują je do Speyside. 

Wybór typów beczek Benriach obejmuje wszystkie, które składają się na podstawową ofertę marki. W innych magazynach jest ich jeszcze więcej. W kolekcji znajdują się m.in. takie beczki jak:

  • USA – świeży dąb,
  • Jamajka – rum,
  • USA – bourbon,
  • Portugalia – madera, porto,
  • Francja – czerwone wino,
  • Hiszpania – sherry. 

Whisky Benriach – typ beczki a smak 

Marka Benriach zdobyła uznanie na całym świecie dzięki swojemu eksperymentalnemu podejściu do beczek. Chętnie eksperymentuje z zestawem beczek, czego efektem są edycje limitowane. Stanowią one złożony i oryginalny mariaż różnych typów beczek. Dowiedz się, jak beczki wpływają na smak whisky Benriach.

Starzenie whisky w różnych ich rodzajach, takich jak sherry, porto czy beczki po winie, to część ich unikalnej strategii. Poszczególne etapy produkcji whisky Benriach zaprojektowano tak, by uzyskać złożoną whisky single malt, która będzie wyróżniać się na tle innych produktów.

Whisky Benriach starzona w beczkach sherry jest znana z intensywnego smaku suszonych owoców, migdałów i korzennych przypraw. Ma delikatnie słodki posmak. Natomiast whisky leżakująca w beczkach po porto zachwyca delikatnymi nutami owoców czerwonych i słodyczą. To tylko przykłady, jak różne rodzaje beczek mogą wpłynąć na charakter whisky.

Whisky leżakująca w beczkach dębowych (caskach)

Nowe beczki dębowe mają tendencję do nadawania whisky intensywnego smaku drewna, wanilii i karmelu. Najczęściej używany do produkcji beczek jest amerykański dąb biały. Jest on wykorzystywany także przez Benriach w celu uzyskania unikalnych smakowych profili.

Benriach współpracuje z firmami z regionów Alabamy i Kentucky, dzięki którym ma dostęp do nowych beczek z dębu amerykańskiego. W trakcie maturacji destylatu wzbogacają trunki o przyprawy z dębiny oraz karmel.

Whisky Benriach leżakująca w beczkach dębowych, jak np. 10-letni Benriach (The Original Ten), cechuje się intensywnym aromatem wanilii, karmelu i delikatnymi nutami dębu, co sprawia, że jest idealna dla miłośników pełnych smaków, ale też dla osób rozpoczynających swoją przygodę z degustowaniem tych trunków. Inne produkty to The Smoky Ten czy The Twelve. 

Whisky leżakująca w beczkach po winie

Beczki po winie też mają ogromny wpływ na smak różnych whisky. Sprawiają, że trunki te stają się bardziej złożone i nabierają bogatszego smaku. Benriach sprowadza beczki po winie z Portugalii, Włoch, Hiszpanii oraz Francji. Drewno chętnie absorbuje osady winne, które stają się częścią smaku whisky w trakcie jej dojrzewania.

Benriach The Twenty Five z kolei to propozycja whisky, która leżakuje w beczkach po winie portugalskim. Beczki po maderze dodają m.in. nuty pomarańczy i korzennych przypraw. Wyspa Madera generalnie słynie z produkcji wyjątkowego wina – jego smak podbija proces dojrzewania whisky. Wyczuwalne stają się różne akcenty smakowe, uwalniane w trakcie maturacji whisky. 

Beczki po winie Benriach sprowadza także z Włoch – z Sycylii. Beczki po marsali dodają whisky słodycz, przechodzącą w akcenty słodkiej pomarańczy, kandyzowanych winogron oraz moreli.

Whisky leżakująca w beczkach po porto

Beczki po porto to wyjątkowy sposób na kształtowanie smaku whisky. Porto nadaje trunkowi subtelne nuty owocowe, delikatną słodycz i głębię smaku. W przypadku whisky Benriach starzonej w beczkach po porto można oczekiwać wyjątkowego połączenia aromatów czerwonych owoców, miodu i przypraw.

Przykładową whisky starzoną w beczkach po porto jest Benriach The Twenty One. Ten trunek zachwyca eleganckimi nutami czerwonych porzeczek, wiśni i wanilii, tworząc niezapomniany smakowy profil.

Z kolei Benriach The Twelve zachwyca intensywnymi aromatami ciemnych owoców i delikatnymi nutami korzennymi, tworząc pięknie zbalansowany smak. Beczki po porto z doliny Douro w Portugalii nadają whisky głębi i bogactwa, a także nuty skórki pomarańczowej, gorzkiej czekolady i czereśni. 

Whisky leżakująca w beczkach po sherry

Jest to jeden tradycyjnych rodzajów beczek, dodaje trunkowi głębi i barwy. Benriach od lat współpracuje z winnicami w hiszpańskim Jerez – sprowadzane od nich beczki odpowiadają za nuty karmelizowanych i pieczonych owoców, czekoladowych pralin i mokki. W ofercie marki można znaleźć m.in. takie whisky, które leżakowały w beczkach po znakomitych sherry: The Twelve, The Smoky Twelve czy The Twenty One. 

Whisky w beczkach po bourbonie

Benriach pozyskuje beczki po amerykańskim bourbonie z siostrzanych destylarni w Tennessee i w Kentucky. Dojrzewanie w beczkach po bourbonie pozwala uzyskać doskonały smak whisky słodowej, dodatkowo wzbogacony o nuty wanilii, owoców i migdałów.

The Original Ten to popularny trunek z destylarni Benriach, który leżakuje w beczkach m.in. po bourbonie. Jest świetnym wyborem na początek i symbolem stylu i wielowarstwowej whisky single malt z regionu Speyside. Taki sposób leżakowania nadaje też trunkowi koloru letniego złota. 

Dzięki dojrzewaniu przez 10 lat (10yo) w trzech rodzajach beczek – po sherry, bourbonie i w dziewiczych beczkach dębowych – uzyskano whisky wyróżniającą się zbalansowanym smakiem. Wyczuwalne są warstwy soczystych owoców pestkowych, prażonego dębu, pikantnej wanilii, miodu oraz dymu. 

Whisky Benriach dojrzewające w beczkach po bourbonie to również The Smoky Ten. 

Whisky leżakująca w beczkach po rumie

The Smoky Ten to whisky z oferty Benriach, która leżakuje m.in. w beczkach po rumie. Jest to rodzaj beczek wykorzystywany przez tę firmę od niedawna. Są one pozyskiwane z Jamajki i pozwalają nadać whisky nuty dojrzałych owoców, bananów i kremu kokosowego. Taka whisky jest gładka i aksamitna w teksturze, co sprawia, że jest przyjemna w degustacji.

Wybór odpowiedniej beczki – klucz do sukcesu 

Wpływ beczek na smak whisky jest niezaprzeczalny. Wybór odpowiedniego rodzaju beczki to jedna z najważniejszych decyzji w procesie produkcji tego trunku. Degustacja różnych whisky pozwala na pełną eksplorację smakowych możliwości whisky.

Marka Benriach doskonale to rozumie i wykorzystuje różnorodność beczek, aby stworzyć whisky o niepowtarzalnym charakterze i smaku. Dla miłośników tego szlachetnego trunku poznawanie różnych rodzajów beczek i ich wpływu na whisky to fascynujące doświadczenie, które pozwala odkrywać nowe, niesamowite smaki i aromaty w każdym kieliszku.

Pij odpowiedzialnie
Pijodpowiedzialnie.pl

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0