Kupując nowe naczynia do pieczenia, każdy kucharz ma szereg wymagań. Po pierwsze, muszą być niezawodne i trwałe. Po drugie, muszą spełniać swoją podstawową rolę, czyli dobrze piec. Po trzecie, muszą mieć odpowiednie wymiary, pasujące do popularnych przepisów. I ostatnie wymaganie, o którym zwykle się nie mówi na głos, a które jest równie ważne – muszą być łatwe do czyszczenia.
Pozostałe cechy dotyczące kolorów i wzorów czynią pieczenie przyjemnym, ale nie są już tak ważne. W przeszłości powszechnymi formami do pieczenia były te wykonane ze szkła żaroodpornego, ceramiki lub metalu. W późniejszym czasie tworzono formy z powłokami nieprzywieralnymi. Wszystko po to, aby były jak najbardziej przyjazne dla kuchni.
Blachy czy silikonowe formy do pieczenia?
Produkty do pieczenia przeszły w ciągu ostatnich kilkunastu lat długą drogę. Metal i szkło są skutecznie wypierane przez nowocześniejsze silikonowe formy do pieczenia, bardziej odporne na temperaturę, nie tłukące i nie korodujące. Co więcej, silikonowe formy do pieczenia zdobyły ogromne uznanie osób spędzających mnóstwo czasu w kuchni, ponieważ są nieprzywierające, nie trzeba przy nich używać dużo tłuszczu, są elastyczne i piecze się w nich równomiernie.
Silikonowe formy do pieczenia spełniają wszystkie wymagania kulinarne, a do tego mają szereg innych unikalnych funkcji. Czym silikon używany do wytwarzania form do pieczenia i jak działa? Czy używanie wykonanych z silikonu foremek jest bezpieczne? Jakiego rodzaju silikonowe formy do pieczenia warto kupić? Poniżej znajdziesz wszystko, co musisz wiedzieć o silikonowych wyrobach do pieczenia.
Czym dokładnie są silikonowe formy do pieczenia?
Silikon znany jest nam już od dłuższego czasu, ale dopiero niedawno wymyślono dla niego zupełnie nowe zastosowanie – w kuchni. Silikonowe formy do pieczenia są łatwe w produkcji, tanie i bardzo trwałe, a do tego mogą występować w nawet najbardziej fantazyjnych kształtach.
Takie formy można szybko wyłowić wzrokiem na sklepowej półce, ponieważ z reguły są bardziej kolorowe niż inne produkty do pieczenia i mają wygląd gumy, która na pierwszy rzut oka zupełnie nie przypomina formy. Są dostępne w większości działów kulinarnych w supermarketach i oczywiście w Internecie.
Z czego wykonane są silikonowe formy do pieczenia?
Silikon to materiał, który jest kombinacją pierwiastka krzemu i naprzemiennych atomów tlenu. W wyniku tego połączenia powstaje interesujący i niezwykle wszechstronny w użyciu materiał. Silikonowe formy do pieczenia są wykonane ze stałej formy silikonu, który jest wlewany do wybranej formy, a następnie utwardzany.
Jak używać silikonowych naczyń do pieczenia?
Silikonowych form do pieczenia używa się dokładnie tak samo jak każdego innego rodzaju formy do pieczenia. Zwróć jednak uwagę na to, że poszczególne silikonowe produkty do pieczenia mogą się różnić od siebie, dlatego zawsze najpierw sprawdź rekomendowaną temperaturę pieczenia dla kupowanego produktu. Jest to bardzo ważne ze względu na to, że część produktów silikonowych nie jest przystosowana do wysokich temperatur. Zwykle formy tego typu są odporne na temperaturę w przedziale od -60°C do +230°C, czyli mają zastosowanie do zdecydowanej większości przepisów.
Przygotuj się na to, że elastyczność silikonu zmieni niektóre Twoje nawyki pieczenia, zwłaszcza jeśli chodzi o wyciąganie wypieku z pieca, a następnie wyciąganie wypieku z formy. Może to wymagać nabycia praktyki, ale ogólnie większość osób zajmujących się pieczeniem uważa tę zmianę za pozytywną.
Kiedy należy używać silikonowych naczyń do pieczenia?
Form tego typu możesz używać do prawie każdego wypieku. Jeśli lubisz jeść pieczone rzeczy, czy delektować się ciastem, najpewniej istnieje jakaś forma silikonowa, której możesz użyć. Taka forma nadaje się również do mrożenia potraw. Zresztą w ofercie znajdziesz również silikonowe tacki na lód o różnych fantazyjnych kształtach. Zauważ, że taki sposób mrożenia jest też o wiele bardziej ekologiczny od przygotowywania kostek lodu w foliowych woreczkach.
COMMENTS