Jedym z niezbędnych elementów wyposażenia każdej kuchni jest patelnia. Żadna kuchnia nie może istnieć bez niej. Często w kuchni dobra gospodyni domowa ma ich nawet kilka. Inną do naleśników, inną do głębokie smażenia i jeszcze inną do grillowania mięs. Oferta rynkowa jest bardzo szeroka i urozmaicona pod względem ceny. Patelnia jest używana nawet kilka razy dziennie, dlatego dobrze jest się zastanowić nad jej zakupem. Dobrze, żeby posłużyła jak najdłużej, była wykonana z bezpiecznego dla zdrowia tworzywa oraz łatwa w czyszczeniu.
Najczęściej głównym kryterium zakupu jest cena. Jednak tańsze patelnie są często wykonane z aluminium. Jest to metal, który odkształca się pod wpływem ciepła. Zaletą tych patelni jest ich lekkość. Patelnie tego typu sprawdzą się przy szybkim odgrzewaniu potraw. Jednak do dluższego duszenia mięsa zdecydowanie lepiej wybrać patelnie żeliwne. Patelnie te są stosunkowo ciężkie, ale za to łatwiejsze w czyszczeniu (można je nawet myć w zmywarce).
Poza materiałem z którego patelnia jest wykonana warto zwrócić uwagę na powłokę, na której będziemy smażyć. Wyróżnić można powłokę z teflonu, ceramiczną oraz żeliwną (bez żadnej powłoki). Patelnie teflonowe należą do najczęściej stosowanych w kuchni. Na pewno ich zaletą jest to, że: nie przypalają potraw, można na nich smażyć bez dodawania dużej ilości tłuszczu, szybko się nagrzewają oraz są dość lekkie . Jednak teflon jest bardzo podatny na zarysowania. Dlatego przy smażeniu należy używać wyłącznie drewnianych lub silikonowych łopatek. Ponadto, tego typu patelni nie można przegrzewać.
Zdecydowanie wyższa temperaturę wytrzymują patelnie ceramiczne. Ponadto, są bardziej odporne na zarysowania niż patelnie teflonowe. Jednak również wymagają stosowania drewnianych bądź silikonowych mieszadeł oraz nie można ich myć w zmywarce.
Największą popularnością w ostatnim czasie cieszą się patelnie żeliwne. Są bardzo wytrzymałe, równomiernie rozprowadzają ciepło oraz są bardzo trwałe (służą latami). Nie mają żadnej powłoki, a co za tym idzie można mieszać w nich nawet widelcem. Jednak brak powłoki to też konieczność smażenia w dużej ilości tłuszczu. Ponadto patelnie te dużo ważą oraz są droższe.
Przy wyborze patelni istotne jest również, aby dobrać naczynie do rodzaju kuchenki. Kuchnie indukcyjne wymagają specjalnego rodzaju patelni oraz garnków.
Przy wyborze patelni warto wziąć pod uwagę potrzeby osób, które będą używały naczynia. Do jakich celów patelnia będzie używana oraz częstość jej użytkowania. Warto również zaopatrzyć się w kilka różnych patelni wybierając jedną według potrzeb.
COMMENTS