REKLAMA


 

REKLAMA


 

O tym, czy Polacy umieją mądrze gospodarować pieniędzmi, mówi prof. Agata Gąsiorowska z Uniwersytetu SWPS.

Dodatki do żywności, szczególnie te, które oznaczone są symbolem „E”, przez wielu konsumentów odbierane są negatywnie jako chemiczne i szkodliwe. Tymczasem ich obecność w wybranych produktach spożywczych jest niezbędna, wiele ma pochodzenie naturalne i nie zagrażają zdrowiu.

Jak w rodzinach kształtują się relacje związane z karmieniem dzieci – mówi dr Zofia Boni z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.

W krajach rozwiniętych jedzenie dawno przestało spełniać swoją biologiczną funkcję dostarczania substancji odżywczych do organizmu. Stało się elementem kultury, identyfikacji z określoną grupą społeczną. Nierzadko jest także ideologią, filozofią życia i podstawą budowania tożsamości.

O tym, do czego człowiekowi potrzebna jest wiedza o umieraniu komórek, mówi prof. dr hab. Agnieszka Sirko z Instytutu Biochemii i Biofizyki PAN.

Oceany współczesnym wydają się stałym i niezmiennym elementem krajobrazu Ziemi. Tymczasem powstają one i znikają, czyli zostają skonsumowane.

Skąd zdobyć informacje o diecie, zdrowiu i pasożytach nękających zwierzęta, które dawno wyginęły? Jest takie źródło – niezwykle cenne, choć może mało estetyczne: koprolity, czyli po prostu skamieniałe ekskrementy.

O tym, jak technologia konsumuje kulturę i na odwrót, mówi dr Naomi Mandel z Izraela, tegoroczna stypendystka Polskiego Instytutu Studiów Zaawansowanych PIASt.

Sposób konsumpcji w ogromnym stopniu wpływa na to, jak funkcjonują ludzkie społeczności. I – co ważniejsze – na kondycję Ziemi. Jakie wynikają z tego perspektywy na przyszłość

Badanie skamieniałości przeciętnemu zjadaczowi chleba kojarzy się z hobby, nawet jeśli niektórzy szczęśliwcy przekuli je w swój zawód. Ale czy na tym można zarobić? A jakie korzyści ma z nich podatnik.

Jest jednym z najprężniejszych ośrodków, w którym bada się żywność i poprawia jej jakość. Trzydzieści lat kończy w tym roku Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. Fotografie Jakub Ostałowski

Jaki charakter ma toczący się od dwóch lat spór o sposób postępowania gospodarczego i ochronnego w lasach gospodarczych Puszczy Białowieskiej? Odpowiada w wydaniu specjalnym magazynu PAN „Academia” poświęconym Puszczy Białowieskiej prof. dr hab. Andrzej Grzywacz ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Jak konflikt zamienić we współpracę. Podpowiada w wydaniu specjalnym magazynu PAN „Academia” poświęconym Puszczy Białowieskiej prof. dr hab. Jan Holeksa z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza  w Poznaniu

Czy przed wejściem do puszczy powinina wisieć  tabliczka z napisem: „Nie przeszkadzać”? Zastanawia się w wydaniu specjalnym magazynu PAN „Academia” poświęconym Puszczy Białowieskiej dr Simon Thorn z Julius-Maximilians-University Würzburg

Leczenie chorego lasu: medycyna oparta na faktach? Odpowiada w wydaniu specjalnym magazynu PAN „Academia” poświęconym Puszczy Białowieskiej prof. dr hab. Paweł Koteja z Uniwersytetu Jagiellońskiego

Co człowiek robi w puszczy – wyjaśnia w wydaniu specjalnym magazynu PAN „Academia” poświęconym Puszczy Białowieskiej prof. Per Angelstam ze Szwedzkiego Uniwersytetu Rolniczego w Uppsali

O potrzebie zmiany postrzegania puszczy pisze w wydaniu specjalnym magazynu PAN „Academia” poświęconym Puszczy Białowieskiej dr hab. Rafał Kowalczyk, dyrektor Instytutu Biologii Ssaków PAN w Białowieży

Problem puszczy problemem wartości – pisze w wydaniu specjalnym magazynu PAN „Academia” poświęconym Puszczy Białowieskiej prof. January Weiner z Uniwersytetu Jagiellońskiego

Co wiemy o kornikach? Sporo, ale wciąż za mało. Pisze w wydaniu specjalnym magazynu PAN „Academia” poświęconym Puszczy Białowieskiej dr Pavel Mezei ze Słowackiej Akademii Nauk

Historię ataków kornika w Parku Narodowym Szumawa opowiada w wydaniu specjalnym magazynu PAN „Academia” poświęconym Puszczy Białowieskiej dr Rastislav Jakuš ze Słowackiej Akademii Nauk

Strona 1 z 22

Nie przeocz

Tematy

agrofizyka antropologia jedzenia antropologia kultury antropologia społeczna archeologia archeometalurgia architektura Arctowski arteterapia astrofizyka astronomia badania interdyscyplinarne behawioryzm biochemia biologia biologia antaktyki biologia płci biotechnologia roślin borelioza botanika chemia chemia bioorganiczna chemia fizyczna chemia spożywcza cywilizacja demografia edukacja ekologia ekologia morza ekonomia energia odnawialna etnolingwistyka etnomuzykologia etyka ewolucja fale grawitacyjne farmakologia filozofia finanse finansowanie nauki fizyka fizyka jądrowa gender genetyka geochemia środowiska geoekologia geofizyka geografia geologia geologia planetarna geoturystyka grafen historia historia idei historia literatury historia nauki historia sztuki humanistyka hydrogeologia hydrologia informatyka informatyka teoretyczna internet inżynieria inżynieria materiałowa inżynieria żywności język językoznawstwo kardiochirurgia klimatologia kobieta w nauce komentarz komunikacja kooperatyzm kosmologia kryptografia kryptologia kulinaria kultoznawstwo kultura lingwistyka literatura literaturoznawstwo matematyka medycyna migracje mikrobiologia mineralogia mniejszości etniczne mniejszości narodowe modelowanie procesów geologicznych muzykologia mykologia na czasie nauka obywatelska neurobiologia neuropsychologia nowe członkinie PAN 2017 oceanografia ochrona przyrody orientalistyka ornitologia paleobiologia paleogeografia paleontologia palinologia parazytologia PIASt politologia polityka społeczna polska na biegunach prawo protonoterapia psychologia psychologia zwierząt punktoza Puszcza Białowieska robotyka rozmowa „Academii” seksualność smog socjologia szczepienia sztuka technologia wieś w obiektywie wulkanologia zastosowania zdrowie zoologia zwierzęta źródła energii żywienie

Komentarze

O serwisie

Serwis naukowy prowadzony przez zespół magazynu Academia PAN.Academia Zapraszamy do przysyłania informacji o badaniach, aktualnie realizowanych projektach naukowych oraz imprezach popularyzujących naukę.

 

Dla użytkowników: Regulamin

Pliki cookies

Informujemy, że używamy ciasteczek (plików cookies) w celu gromadzenia danych statystycznych, emisji reklam oraz prawidłowego funkcjonowania niektórych elementów serwisu. Pliki te mogą być umieszczane na Państwa urządzeniach służących do odczytu stron, a korzystając z naszego serwisu wyrażacie Państwo zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Więcej informacji o celu używania i zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce: TUTAJ

Wydanie elektroniczne

Kontakt

  • pisz:

    Redakcja serwisu online
    Academia. Magazyn Polskiej Akademii Nauk
    PKiN, pl. Defilad 1, pok. 2110
    (XXI piętro)
    00-901 Warszawa

  • dzwoń:

    tel./fax (+48 22) 182 66 61 (62)

  • ślij:

    e-mail: academia@pan.pl